Министарка Кисић о положаја жена у сектору логистике и саобраћаја

Република Србија је последњих година остварила значајан напредак када је у питању родна равноправност, али и даље постоји простор за унапређење положаја жена у различитим секторима, попут сектора логистике и саобраћаја, истакла је министарка за бригу о породици и демографију и заменица председнице Координационог тела за родну равноправност Владе Србије проф. др Дарија Кисић.  

Када је у питању учешће жена на најважнијим функцијама, Република Србија је знатно изнад европског просека по броју жена у парламенту, има премијерку, потпредседницу владе, десет министарки, гувернерку Народне банке Србије, председницу Уставног суда, навела је Кисић у уводном делу конференције „Трендови и изазови инжењерки у логистици и саобраћају“.

Говорећи о положају жена у области логистике и саобраћаја, министарка Кисић је истакла међу запосленима у транспортном сектору у нашој земљи има 20 одсто жена, од којих најише њих обавља административне послове, а 27 одсто њих је на руководећим позицијама.

Ови подаци Републику Србију, према њеним речима,  сврставају у европски просек, будући да је на нивоу ЕУучешће жена у транспортном сектору 22 одсто, а предњачимо када је у питању регион.

„Видимо да у овом сектору и даље има значајног простора за побољшање и зато је потребно да и даље радимо на томе. Управо нам жене инжењерке својом стручношћу и знањем, својим свакодневним радом, показују да су итекако способне за то“, рекла је Кисић.

Проф. др Кисић је навела да је логистика реч која најбоље описује жене, које свакодневно  успевају да ускладе породичне и пословне обавезе.

Конференцију „Трендови и изазови инжењерки у логистици и саобраћају“ организовала је Асоцијација жена у логистици, у сарадњи са Инжењерском академијом Србије и Савезом инжењера и техничара Србије, са циљем да се укаже на положај и изазове инжењерки у области логистике и саобраћаја.

Подели: