Министарка Кисић на Демографском самиту у Будимпешти

Министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић учествује на 5. Демографском самиту у Будимпешти, који је званично отворио председник Владе Републике Мађарске Виктор Орбан.

„Демографске промене су најважније промене са којима се цео свет сусреће. Предвиђана су да управо демографске промене могу највише да утичу на будућност свих нација, било да се ради о смањењу броја становника, о смањењу стопе рађања, старењу почулације или  о повећаној стопи рађања, пренасељености и различитим социо-економским ефектима који су значајни проблеми, поготово у земљама Азије и Африке“, навела је Кисић.

Самит у Будимпешти је од великог значаја, како би земље изнеле своја искуства и мере које примењују када су у питању демографска кретања, истакла је Кисић и додала да је Република Србија поносна на резултате пронаталитетних мера које се примењују.

„Те мере су почеле да дају резултате, јер смо и ми успели да зауставимо силазећи тренд стопе рађања. Још увек је природни прираштај негативан, али стопа рађања је почела да иде узлазним трендом, стопа морталитета се смањила, тако да се надамо повољнијим демографским резултатима и у нашој земљи“, нагласила је Кисић.

Самит у Будимпешти се одржава под мотом „Породица је кључ безбедности“, а министарка Кисић истиче да су породица и деца основа свих активности Владе Републике Србије и председника Александра Вучића.

„И овде су практично сви говорници истакли колико је породица битна, колико све што радимо и градимо, радимо за добробит породица. То је и наш мото. Све што радимо, радимо за нашу децу, јер су они наша будућност. Желимо да им оставимо још бољу, успешнију и напреднију Србију“, поручила је Кисић.

Проф. др Кисић је у Будимпешти посетила Српску гимназију „Никола Тесла“, где је разговарала са наставницима и ђацима ове школе, којима је захвалила што чувају наш језик, културу, обичаје и традицију.

Министарка Кисић ће другог дана Демографског самита учествовати на министарској панел дискусији о демографским кретањима и изазовима, а разговараће и са министарком Републике Турске за породицу и социјална питања Махинур Оздемир Гокташ.

Подели: