Министарка Кисић: Финансијска подршка породицама са децом никада већа

Финансијска подршка за породице са децом никада није била већа и ове године је у ту сврху из републичког буџета опредељено 87 милијарди динара, изјавила је министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић у Скупштини Србије, у делу седнице у коме су посланици постављали питања председници Владе Србије Ани Брнабић и министрима.

Министарка Кисић је, одговарајући на питање посланице СВМ Розалије Екрес о мерама подршке у области популационе политике, рекла да су досадашња улагања показала резултате и да је у плану да се и даље улаже у пронаталитетну политику.

„Пад природног прираштаја се није десио јуче, већ је почео пре више деценија и знамо да резултати свих мера не могу да се виде брзо. Ипак, поносно истичемо да су резултати примене мера већ почели да се виде почетком године, када је у јануару рођено неколико стотина деце више у односу на исти период претходних година“, рекла је Кисић.

Проф. др Кисић је изнела упоредне податке о износима помоћи породицама са децом, да је родитељски додатак за рођење првог детета пре 11 година износио 31.000 динара, а данас 345.000 динара.

Министарка Кисић је нагласила да се износ родитељског додатка усклађује на сваких шест месеци у складу са кретањем потршачке корпе, тако да ће у јулу он додатно бити увећан.

Министарство за бригу о породици и демографију је, према њеним речима, реализовало и конкурс на коме су средства у износу од 400 милиона динара добиле 52 локалне самоуправе, за реализацију пројеката пронаталитетне политике и подршке породицама.

„Овим средствима биће изграђена и адаптирана дечија игралишта, биће повећани капацитети предшколских установа, адаптирани делови школа намењени иза ваннаставне активности, а део средстава локалне самоуправе усмериће за набавку књига за сву децу. Већ од септембра очекујемо прве резултате ових пројеката“, рекла је КИсић.

Говорећи о сарадњи Србије и Мађарске у области демографије, Кисић је истакла да је сарадња две земље интензивна и у овој области и да је Мађарска од 2013. године спровела низ активности које сада показују одличне резултате.

„Мађарска јесте пример добре праксе, и ми смо спровели по њиховом узору сличне мере које дају ефекте“, навела је министарка Кисић.

Подели: