Министарка Кисић: Да матичари имају још више посла када је у питању упис у матичне књиге рођених

Матичарске службе су један од најважнијих делова државне управе, с озбиром да су евиденције које воде од суштинског значаја за све грађане, због чега је важно да константно унапређују знање и вештине, истакла је министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић на конференцији “Секторско посебно стручно усавршавање у јединицама локалне самоуправе“.

„Прва асоцијација на занимање матичара углавном су венчања, али њихов посао је далеко сложенији. Матичарима се обраћамо од када се роди нови живот, тако да је јасно колико је овај посао одговоран и колико су евиденције које воде од суштинског значаја за све нас“, рекла је Кисић на конференцији, коју је организовало Министарство за државну управу и локалну самоуправу.

Министарка Кисић је указала да Министарство за бригу о породици и демографију у складу са Породичним законом одлучује о жалбама на решења која доносе органи јединице локалних самоуправа, а која се односе на одређивање и промену личног имена и решења којима се одбијају захтеви за склапање брака.

У 2022. години је, према речима проф. др Кисић, било укупно 35 оваквих жалби, од укупно 195 у области породично правне заштите. Поред тога, Министарство на захтев органа јединица локалних самоуправа даје и мишљења о примени Породичног закона у наведеним областима.

Поред ових послова, матичари треба да прате измене и допуне и осталих института породичног права, попут права детета, усвојења, старатељства, родитељског права, с обзиром да се у матичне књиге уписују чињенице које се односе на ове институте, а чији је правилан упис од великог значаја за остваривање различитих права грађана на који се ти подаци односе, додала је Кисић.

Проф. др Кисић је нагласила да ће Министарство за бригу о породици и демографију увек подржавати активности које доприносе унапређењу знања и вештина и да ће и у 2023. години наставити са учешћем у обукама матичара.

„Надлежним матичарима желим успех у даљем раду, а ја као ресорни миниситар желим да имате много посла када је у питању упис у матичне књиге рођених“, навела је Кисић.

Подели: