Министар Дмитровић у радној посети Александровцу: Моравски коридор развија вински туризам

Министар за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије Ратко Дмитровић, изјавио је током данашње посете Александровцу, да велики значај за развој ове општине и целог Расинског округа представља аутопут Појате-Прељина, а да привредни потенцијал овог краја чини вински туризам, као вид породичног бизниса.

 

Дмитровић је у разговору с председником општине Александровац др Мирком Михајловићем, али и током посете породичној винарији Минић, истакао да је Моравски коридор посебно значајан за долазак нових инвеститора.  Виноградарство овде има дугу традицију, а вински туризам развија се као посебна грана привреде.

-Моравски коридор повезаће централне делове Србије са истоком и западом Србије и два најзначајнија путна правца наше државе, аутопутевима Београд-Ниш и Милошем Великим – рекао је Дмитровић.

 

Овај  крај у коме живи више од 500.000 људи, истакао је министар, добиће добру везу са Чачаком, Kраљевом, Врњачком Бањом, Трстеником, Kрушевцем, Сталаћем и Ћићевцем. У плану је регулација тока Западне Мораве, као и изградња телекомуникационе инфраструктуре.

 

Председник општине Александровац је представио мере које локална самоуправа издваја као подршку породици. Посебну помоћ, како је рекао др Михајловић, добијаjу породице са петоро и више деце. Свако новорођенче до навршених годину дана, добија 10.000 динара месечно, а општина издваја и помоћ паровима у поступку вантелесне оплодње.

– Проблем је недостатак места у вртићима, јер је на листи чекања за вртић 100 деце – рекао је Михајловић.

 

Приликом обиласка Винске куће Минић у Тржцу код Александроваца, закључено је да су производња вина и вински туризам изузетан мотив за младе људе, да остану и наставе породичну традицију.

 

У Винарији Минић посао воде три генерације: деда Милорад, син Момчило и унук Урош Минић. Готово 20 одсто производње извозе у БиХ, Црну Гору и Аустрију, а остатак пласирају у Србији. Винска кућа има и етно-насеље за смештај посетилаца.

 

-Вински туризам је много више од обиласка винарија. Туристи желе да се упознају са културом и традицијом области коју посете, са процесом производње вина, да конзумирају различите специјалитете и, изнад свега, да осете љубазност домаћина –  рекао је министар Дмитровић.

Подели: