Министар Дмитровић захвалио амбасадору Ирана на принципијелном ставу о Косову

Министар за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије, Радомир Ратко Дмитровић, примио је данас амбасадора Исламске Републике Иран Рашида Хасана Пура Баеиа и том приликом захвалио се Ирану на принципијелном ставу по питању непризнавања такозване државе Косово.

 

 

-Свесни смо положаја Ирана и изузетно ценимо вашу доследност по питању суверенитета и територијалног интегритета наше земље – рекао је Дмитровић, додајући да се Иран у том погледу није руководио верским уверењем, као неки, већ поштовањем међународног права.

 

 

Министар се дотакао и проблема заштите наше култуне баштине на Косову и Метохији, верујући да Србија, како је рекао, може да рачуна на разумевање једне од најстаријих култура на свету, какву баштини Иран.

 

 

Амбасадор Баеи је истакао да Иран, упркос оптужбама и санкцијама, доследно остаје при ставу да самостално доноси одлуке по питању спољне политике. Такву политику, додао је, наставиће и ново руководство ове државе у којој су недавно спроведени избори и којој предстоји инагурација председника и формирање нове Владе. Позив за посету председника Србије Александра Вучића, како је рекао амбасадор, отворен је дуже време.

 

 

Део разговора односио се на демографију и положај жена у Ирану и Србији, а амбасадор је предложио потписивање меморандума о сарадњи с Министарством за бригу о породици и демографију.

 

 

Кад је реч о наталитету, Иран бележи пад у односу на ранији период. Стопа од 2, 1 и 2,3 обезбеђује ниво просте репродукције, али ова држава, по речима амбасадора, примењује стимулативне мере и много полаже на положај жена. Као пример навео је податак да, чак и у Ирану, 63 одсто студената чине жене.

 

 

Иран је, како је рекао амбасадор, спреман да развија односе са Србијом на свим пољима, посебно у пољопривреди. Он је истакао да чак 17 одсто семена увозе из Србије.

 

Београд, 20. јул 2021

Подели: