Министар Дмитровић разговарао с амбасадором Немачке

Министар за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије Ратко Дмитровић, примио је данас, 18. марта, у званичну радну посету амбасадора Немачке Томаса Шиба. Основна тема разговора били су демографски проблеми с којима се суочава Србија, посебно из угла тржишта радне снаге и економских миграција које су допринеле негативној демографској слици Србије.

Министар Дмитровић је изјавио да из Србије, као економска емиграција, годишње оде неколико десетина хиљада људи. Значајан број њих баш у Немачку. Он је истакао да је Министарство за бригу о породици и демографију и основано да би се заставили негативни трендови, да би се стопа фертилитета, односно родности, са садашљих 1,5 довела на ниво просте репродукције од 2.1.

– Ми разумемо да млади траже шансу за бољим животом, али уједно то видимо и као шансу да им уједначеним развојем Србије, створимо боље услове овде, јер одлука да оду није емотивне, већ економске природе -рекао је министар.

У том смислу Дмитровић је замолио амбасадора Томаса Шиба да помогне, колико је у његовој моћи, како би немачке компаније инвестирале и у унутрашњост наше државе, а не само у близини великих центара.

Амбасадор Шиб је рекао да Немачка пружа подршку Србији на путу ка Европској Унији. Такође, амбасадор је казао да ће охрабривати немачкре компаније да улажу у свим крајевима Србије, али, додао је, то je ипак одлука и нвеститора на коју пресудно утиче  путна инфраструктура.

Он је истакао да су за две и по године колико је амбасадор, компаније из Немачке у Србији отвориле 20.000 нових радних места, тако да сада запошљавају 68.000 радника. То нису више само физички радници, већ све више и ИТ стручњаци.

-Свесни смо и контрадикције, да се Србија бори да побољша демографску слику, а да Немачка с друге стране има потребу да упошљава радну снагу.  Зато, упоредо спроводимо и програм реинтеграције. Вашим држављанима, који се довољно економски оснаже, пружамо подршку за повратак – рекао је амбасадор Шиб.

Такође је напоменуо и да у области билатералне сарадње, ГИЗ стоји на располагању Министарству за бригу о породици и демографију.

Састанку у Министарству за бригу о породици и демографију присуствовали су државни секретар Милка Миловановић Минић, шеф Кабинета Марија Врачевић, као и референт за културу и медије немачке амбасаде, Мирвел Валтер.

Подели: