Министар Дмитровић поводом Међународног дана заштите деце: Ми већег богатства од деце немамо

Министар за бригу о породици и демогравију Радомир Ратко Дмитровић, изјавио је поводом Међународног дана заштите деце, 1. јуна, да је  министарство на чијем је челу много учинило да створи добар законодавни оквир за елиминацију дискриминацие и снижавање степена насиља у породици и међу децом, али да је за више дечијег осмеха потребно да се вратимо оној вертикали личних и друштвеноих вредности на чијем врху је било дете, као смисао нашег постојања.

 

Изјаву министра преносимо у целини:

 

Ми већег богатства од деце немамо. Нас и наше започете послове могу да наследе и наставе само наша деца, мали људи на путу одрастања и формирања којима, опет, нема ко други да помогне, да их усмери, осим нас.

 

Морамо да их сачувамо, заштитимо од лоших утицаја, лажних идола, од странпутица на којима царују; насиље, дрога, проституција, криминал…

 

Министарство за бригу о породици и демографију, иницирало је измене Закона о финансијској подршци породици с децом, који је два пута усклађиван и мењан. Такође, иницирали смо измене Породичног закона, јер је породици и родитељима у Србији потребна помоћ да превазиђу проблеме, оне традиционалне, познате, као и ове које је донело и доноси ново време, а све како би опстали и били једни другима подршка.

 

Сви смо на сталном задатку да помогнемо породицу, да то најважније место за свако дете буде сигурно, а породица је у данашњем времену на великом испиту, изложена ударима, изазовима, и често свесном омаловажавању.

 

Усвојен је нови Протокол за заштиту деце од насиља у коме су препознати нови облици насиља који вребају нашу децу.

 

Ових дана потписали смо међусекторски План акције за заштиту деце у уличној ситуацији. Национална платформа „Чувам те“ омогућила је деци, родитељима и наставницима да насиље пријаве на време, како би сва кључна министарства, сходно својим надлежностима, реаговала истовремено у заштити детета од насиља и спречила кобне последице, нагомилане трауме по здравље и живот детета.

 

Учинили смо пуно да створимо добар законски оквир, да елиминишемо  дискриминацију и снизимо степен насиља на минималну меру, али за довољно  дечијег осмеха и загрљаја потребно је да се вратимо оној вертикали личних и друштвеноих вредности на чијем врху је било дете, смисао нашег постојања.

 

Хајде да тужне и ружне ликове који нам, из разних електронских оквира пред очи искачу из дана у дан, заменимо децом, њиховим емисијама, да гледамо њихове таленте, слушамо њихов смех, да се веселимо њиховим школским и спортским успесима….да нас радују својим постојањем.

 

Све док нас буду више радовала скупа летовања, стамбени и пословни простори, брендирана гардероба, ријалити звезде, чак и кућни љубимци, него деца, та мала дивна бића патиће због недостатка пажње, љубави и сигурности. И биће их све мање.

 

Важно је да се на овај дан подсетимо да је судбина деце у нашим рукама и да негативне и лоше исходе можемо да предухитримо. Све зависи од нас, од наше воље и одлуке.

Подели: