Министар Дмитровић на конференцији поводом Светског дана становништва: Оно што је настајало деценијама, не може се променити преко ноћи

Министар за бригу о продици и демографију у Влади Републике Србије, Радомир Ратко Дмитровић, изјавио је данас на конференцији поводом Међународног дана становништва да је држава Србија демографске проблеме с којима се суочава препознала као кључне, за шта је доказ и формирање стратешког министарства на чијем је челу.

Проблем је према његовим речима настајао деценијама, па тако не може бити ни решен за годину-две.

-Формуле за решавање овог проблема нема. Он је резултат цивилизацијског хода са којим се суочавају и много богатије земље од наше – рекао је Дмитровић. – Због гога, решење није ни искључиво висина финансијског издвајања државе за подршку породици и деци, која у Србији нису мала. Последњим изменама Закона о финансијској подршци породици с децом, укупна издвајања из буџета Републике износе више од 65 милијарди динара годишње. Новац је битан, али да није пресудан видимо и  по томе што ниједна замља ЕУ нема стопу родности 2,1, што је тек ниво просте репродукције.

Он је изјавио да држава и министарство којим руководи покушавају да амортизују ударе пандемије, али бројке су немилосрдне. У 2020. години је 10.000 мање склопљених бракова у Србији, број становника је према последњим подацима пао испод седам милиона, а само на нивоу неповољнг односа наталитета и морталитета изгубили смо 55.000 људи.

Поред изградње добре инфраструктуре, на чему се интензивно ради, по речима Дмитровића, потребна је промоција другачијијег система вредности, а то значи да највећа вредност појединца и друштва поново постану деца, а не матаријално богатство, скупи аутомобили и брендирана одела. Потребно је да се окренемо жени и да нам будућа мајка каже који су то услови неопходни за њену одлуку да има више деце.

-Мајке су те које у погледу рађања доносе кључну одлуку – рекао је Дмитровић.- Оне морају да ускладе потребу да се остваре и у каријери и у улози родитеља. Искуства с терена говоре да их послодавци често обесхрабрују или чак кажњавају лошије плаћеним радним местом уколико рађају двоје или троје деце.

Светски Дан становништва обележава се 11. јула. О проблемима младих у погледу репродуктивног здравља и превенције ризичног понашања младих које ове године Популациони фонд УН спроводи у сарадњи с Министарством просвете, говорили су Бранкица Јанковић,  повереница за заштиту равноправности, Славица Ђукић Дејановић, посебна саветница председнице Владе Србије за Агенду 2030, Анамарија Вичек државна секретарка у Министарству просвете, а путем видео линка  присутнима се обратито и Џон Кенеди Мосоти,  директор УНФПА за Србију.

Београд, 9. јул 2021.

 

Подели: