Међународни дан аутизма – приказан филм „У другачијем тоналитету“

Поводом 2. априла – Међународног дана аутизма, у Задужбини „Илије М. Kоларца“ приказан је филм „У другачијем тоналитету“, који је посвећен деци и одраслима са обољењима из спектра аутизма. Филм је приказан под покровитељством супруге председника Републике Србије Тамаре Вучић, а у организацији Министарства за бригу о породици и демографију.

Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Kисић поручила је да су особе које имају симптоме из спектра аутизма веома посебне, јер нам свима помажу да обојимо свет плавом бојом, која симболише аутизам.

“Ви не знате за зло, ви видите само добро у људима и управо је то оно што треба да научимо од вас и ваших породица. Плава боја је ваша боја, она симболизује ведро небо, лепо расположење, радост и ведрину. Помозите нам да и наш свет обојимо плавом бојом”, рекла је Kисић и поручила деци и њиховим породицама да је њихова држава увек ту за њих.

Супруга председника Србије Тамара Вучић навела је да оболеле од аутизма чини широк спектар људи, од оних потпуно функционалних, који све могу сами, који су самостални, натпросечно интелигентни, бескрајно талентовани, па до оних који живе у свом свету, скривеном и тајном, који не желе да поделе са нама.

“Особе са аутизмом јесу другачије, али као што смо сви ми другачији, тако се и они међусобно разликују. И на нама је као друштву и заједници да обезбедимо простор у ком ће они моћи да ту своју различитост искажу, да препознају и реализују све своје таленте”, истакла је Вучић уочи пројекције филма, којој је присуствовала и министарка културе Маја Гојковић.

Наратив филма “У другачијем тоналитету”, аутора Карен Закер и Џон Донван (САД), прати новинарку која има аутистичног сина у потрази да схвати како ће се друштво понашати према њеном сину када она више не буде ту.

Подели: