Међународни дан породице ове године обележен великим болом и тугом

Светски дан породице, 15. мај, Србија ове године дочекује са великим болом, тугом и немерљивом жалошћу због трагичних догађаја који су се догодили у Основној школи „Владислав Рибникар“ и у Младеновцу, у којима су животе игубили деца и млади, изјавила је министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић.

Министарка Кисић је истакла да сви морамо да будемо свесни значаја породице, која је темељ нашег друштва, покретач и смисао сваког од нас.

„Сваки дан јесте и треба да буде дан породице, али на данашњи дан је важно да се запитамо шта можемо још да урадимо да породица заиста буде наша оаза и место одакле добијамо љубав, енергију и снагу“, навела је проф. др Кисић.

Министарство за бригу о породици и демографију је, према речима Кисић, почетком године спровело две националне студије о ставовима младих по питању породице и брака и репродуктивног здравља, а први резултати су показали да је породица изузетно важна за младе у Србији и да није изгубила вредност.

Млади упркос свим изазовима имају традиционална и здраворазумска размишљања о породици, будући да две трећине испитаника брак својих родитеља доживљава складним, а нешто више од пола испитаника би желело да има породицу сличних вредности из које потичу. Родитељи код већине младих су кључни у доношењу одлука у животу.

Готово сви млади желе децу и то бар двоје, док је њих 40 одсто одговорило да жели да има троје и више деце. Њих 80 одсто би да се оствари као родитељ пре 30 године, 90 одсто мисли да су најбоље године за брак до 30 године, а за 82 одсто испитаника асоцијација за дете је радост.

У истраживању је било обухваћено 2.456 ученика трећих и четвртих година средњих школа из Војводине, Београда, Шумадије, Западне, Јужне и Источне Србије и са Косова и Метохије.

Циљ истраживања јесте сагледавање ставова младих о браку, породици и репродуктивном здрављу, што ће бити полазна основа приликом доношења нових мера и стратегија Министарства за бригу о породицу и демографију.

Подели: