Локалне самоуправе мост за усклађивање рада и родитељства

Министарство за бригу о породици и демографију Владе Републике Србије и Фондација Ана и Владе Дивац организовали су данас видео-конференцију на којој су локалним самоуправама представљени резултати истраживања „Једнаки – Ка успостављању родне равноправности усклађивањем радног и породичног живота запослених“.

 

Представници локалних самоуправа изнели су примере пронаталитетних мера у својим срединама, а учесници видео-сесије су се сагласили да је институционална подршка породици неопходна не само финансијски, кроз родитељски додатак или издвајање за медицински потпомогнуту оплодњу, већ и током одгајања деце, нарочито до 12. године детета.

 

У том смислу од великог значаја је увођење флексибилног радног времена, рад у сменама, боравак деце у вртићима и школама и током распуста, као и контакти с послодавцима у погледу апела, па чак и уговорног односа с локалном самоуправом у погледу усклађивања жеље за профитом и подршке родитељству.

 

Помоћница министра за бригу о породици и демографију Александра Чамагић објаснила је да је истраживање почело пре епидемије COVID-19, при чему су млади родитељи већ тада, у чак 90 одсто случајева, исказали потребу за флексибилним радним временом као начином да ускладе рад и родитељство.

 

Према њеним речима, испоставило се да је епидемија допринела да такав вид рада заживи у многим компанијама, али да на жалост, само 13,5 одсто јединица локалне самоуправе нуди флексибилно радно време.

 

Такође, према истраживању, терет родитељства на уштрб каријере и даље, како је рекла, подносе мајке, па је чак 70 одсто очева у раном периоду родитељства напредовало у каријери, док је у том периоду пословно напредовало тек 30  одсто жена.

 

Чамагић је навела да у сарадњи са локалним самоуправама Министарство интензивно ради на томе да сва деца остваре право на вртић, нарочито деца на селу.

 

Она је додала да 80 одсто родитеља данас шаље децу у вртић, а да осталих 20 одсто не иде јер нема места, или се радно време родитеља не поклапа с радним временом вртића.

 

Помоћница министра се осврнула и на неке примере добре праксе на које су представници ресорног министарства наишли у општинама и градовима широм Србије.

 

Наиме, како је указала, Бела Паланка нуди бесплатно чланство деци у свим спортским клубовима, што помаже родитељима да, док су на послу, знају да су им деца под надзором, док у Сомбору чак 300 породица користи „Сервис за родитеље“, услугу коју финансира локална самоуправа, а односи се на помоћ у кући запосленим родитељима.

 

Демограф и координатор оба истраживања пројекта „Једнаки“, урађених 2017. и 2020. године, Гордана Бјелобрк упозорила је на то да се Србија деценијама суочава с демографским проблемом и да је у последњих 20 година изгубила 715.000 становника само по основу негативног природног прираштаја.

 

Посебан сегмент, како је истакла, јесу миграције младих и чињеница да радно и репродуктивно способно становништво напушта мања места.

 

Према истраживању из 2017. године, акценат мера националне пронаталитетне политике био је усмерен на подстицај рађању. Према другом, урађеном 2020. године, тај правац деловања усмерен је више ка локалном нивоу и подршци одгајању деце кроз контакт с послодавцем, објаснила је она.

 

Бјелобрк се осврнула и на податак из истраживања, према ком је жељени број деце брачних парова у Србији 2,6, а стопа наталитета 1,7, што указује на то да родитељи желе више деце и да би се координисаном подршком, посебно на локалном нивоу и кроз контакте са послодавцима, стопа наталитета, ипак, могла подићи.

 

Према изјавама послодаваца, може се закључити не толико страх од породиљског одсуства и одсуства ради неге детета, колико бојазан од честих боловања мајки, а ту би рад од куће могао да послужи као начин да се превазиђе јаз између послодавца и радника и да овај вид одсуства послодавац мање осети приликом организације процеса рада, предочила је она.

 

О пројекту „Једнаки“, урађеном уз финансијску подршку Европске уније, говорила је директорка Фондација Ана и Владе Дивац Ана Кошел.

 

Конференцију је у име Фондације водила Марија Јовановић, координаторка пројекта и коауторка истраживања „Јединице локалне самоуправе и усклађивање рада и родитељства“ и „Усклађивање рада и родитељства – послодавци и запослени“.

 

Резултати овог истраживања доступни су на сајту https://www.jednaki.com/, као и на сајту Министарства за бригу о породици и демографију.

 

Представница Велике Плане Милица Ивановић истакла је да су добре мере пронаталитетне политике у овом месту допринеле укидању листе чекања за вртић и да је у протекле две године у овој општини запослено више жена него мушкараца, чак и на руководећим местима.

 

Представница Зрењанина Јелена Драгић навела је низ подстицајних мера за подршку породици у овом граду.

 

Она се осврнула и на податак из истраживања да све више очева користи законско право на негу детета, али да је то, на жалост, најчешће у два случаја. Први, уколико отац мање зарађаује него мајка, а у другом случају, уколико жена страхује да ће добити отказ или знатно мању плату због права на негу детета, односно дужег одсуства с посла.

Подели: