Логопеди и дефектолози снажна подршка деци са развојним ризицима и њиховим породицама у ублажавању депопулације

У организацији Удружења логопеда Србије у суботу,  9.априла у хотелу Палас одржан је 5.Симпозијум логопеда Србије  под називом ,,Тимски рад у логопедији и дефектологији”.

Симпозијум је уводним обраћањем отворила државна секретарка у Министарство за бригу о породици и демографију, Милка Миловановић Минић.

Као учесник у формирању струковног удружења државна секретарка се на самом почетку свог обраћања осврнула на основни разлог  оснивања удружења и постављене циљеве – истицање и и унапређивање  улоге и професионалног идентитета логопеда и приближавање  логопеда детету и родитељу.

“Борили смо се за своје пацијенте и њихов напредак тако што смо оснаживали једни друге, учили заједно и од других професионалаца и настојали да будемо пожељни партнери у сваком тиму у систему образовања, здравства и социјалне заштите. Инсистирали смо увек на тимском раду јер само интердисциплинарни, мултисекторски приступ може да обезбеди интегрисани одговор логопедске струке на сложене потребе детета са тешкоћама у развоју и да буде адекватна подршка целој породици,, , истакла је Миловановић Минић

Говорећи о активностима Министарства за бригу о породици и демографију, државна секретарка је рекла да је захваљујући опредељењу ка тимском приступу најсложенијим проблемима деце и породица могућа снажна и адекватна подршка интерсекторском приступу пре свега у локалној средини где све почиње и у коју се све враћа, кроз креирање неопходних системских решења.

“Само заједно, остављајући по страни професионалне сујете, уједињујући своје знање и искуство, загледани у свако дете пред нама можемо истински да допринесемо промени и квалитетнијем животу сваког детета и сваке породице, рекла је државна секретарка напомињући да се према  истраживањима УНИЦЕФ-а, 60.000 мале деце у Србији суочава се са развојним ризицима и потешкоћама те је њиховим породицама потребна додатна подршка.

,,Дозволићу себи да кажем да смо ми, логопеди свако у својој средини и у тиму са осталим стручњацима који се баве децом снажни стубови демографије. Ми смо нада за свако дете, охрабрење за сваког родитеља и снажна подршка свакој породици када је пред доношењем важних одлука па и пред оном најважнијом одлуком а то је проширење породице нарочито након различитих претходних искустава који нису донели очекиване развојне исходе -истакла  је Милка Миловановић Минић и додала да Влада Републике Србије улаже значајне напоре да се унапреди квалитет живота сваке породице како кроз различите мере активне финансијске и не финансијске подршке породици тако и кроз изградњу нових капацитета за мултидисциплинарни приступ деци са развојним ризицима и њиховим породицама. Државна секретарка је подсетила и на изградњу  Центра за рани развој и инклузију у Београду, која је у току а  који ће по много чему бити јединствен у региону. Центар ће, према њеним речима, повезати рад Развојних саветовалишта у целој Србији и пружити неопходну подршку деци, породицама и професионалцима.

,,Влада Републике Србије  фокусирана је на препознате проблеме и решења кроз унапређење законске регулативе, неопходна финансијска издвајања у овој области и подршку различитим пројектима као што су „Подстицајно родитељство“ и “Подршка породично оријентисаним раним интервенцијама,  закључила је државна секретарка уводно слово, отворивши 5.Симпозијум логопеда Србије, пожелевши успешан рад многобројним учесницима симпозијума, колегама, професорима и лекарима из целе Србије, Хрватске и Македоније.

Подели: