Кисић: Да радимо и градимо и да нас је све више

„Без обзира коликом снагом се кретали напред, без обзира колико достигнућа и резултата остварили, то неће имати сврху уколико нас не буде више и уколико нам се деца не буду рађала“, истакла је министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић на Копаоник бизнис форуму.

“Чули смо и на овом форуму каквом енегијом и великом снагом наша држава иде напред. Без обзира на све изазове, и на неке на које нисмо планирали у 21. веку, као што су пандемија и ратови, ипак треба да се сетимо да је основа свега и база свих наших активности породица“, рекла је Кисић.

Министарка Кисић је нагласила да је претхнодних година држава, предвођена председником Србије Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић, јасно показала да жели да буде подршка породици и родитељима.

Финансијска подршка родитељима је, према речима Кисић, никада већа, с обзиром да, на пример, родитељи сада за рођење првог детета добијају више од 345.000 динара, а да су 2012. године добијали 30.000 динара.

Проф. др Кисић је додала да држава примењује још читав низ мера за подршку родитељима, међу којима је и додела субвенције мајкама које немају некретнину на своје име, што је мера од које се тек очекују ефекти.

Министарство за бригу о породици и демографију припрема и измене Закона о финансијској подршци породици са децом, са идејом да подржи жене предузетнице, у смислу да се омогући да и мужеви жена предузетница могу да користе породиљско одсуство након трећег месеца од рођења детета“, навела је Кисић и подсетила да су Министарство и Привредна комора Србије недавно потписали споразум са циљем промовисања активности на усклађивању родитељства и рада.

Према речима проф. др Кисић, на тржишту рада приметни су позитивни трендови када је у питању запошљавање жена, нарочито оних у репродуктивном периоду, а све већи број жена које су запослене и које имају високо академско образовање одлучује се да роди треће и четврто дете. У поређењу са 2015. годином 38 одсто више жена са високошколским образовањем и око 36 одсто оних који се налазе у радном односу одлучило се да роди треће и четврто дете, додала је Кисић.

„То је јасан показатељ економског оснаживања и стабилности наше земље, већег осећаја сигурности, како здравствене, тако и социјалне, а присутне су и позитивне миграције, које су допринеле да имамо већи пул жена у репродуктивном периоду. Резултати су већ почели да се виде, имамо позитивне показатеље када је у питању број рођене деце у току јануара и фебруара и надам се да ће такав тренд да се настави“, рекла је Кисић.

 

 

Подели: