КИСИЋ НА ТВ ПРВА: Девојчица никада није напустила Србију

Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић изјавила је данас да су информације које су претходних дана изношене о усвајању малолетног детета, што на друштвеним мрежама, што од стране опозиционих посланика, апсолутна неистина.

Кисић је на ТВ Прва указала и на то да је народна посланица Народне странке Ивана Парлиц чак показивала и слику детета, што не само да није дозвољено законом, како је приметила, него је тиме нарушено и оно што је свима најбитније, а то је најбољи интерес детета.

“Чак се помињао и ценовник за усвајање. То су апсолутне неистине које је изнела народна посланица, знајући да је штити посланички имунитет. Такве неистине иду на штету интереса детета и поверења у институт усвајања”, рекла је Кисић.

Посланица Народне странке Ивана Парлић пре два дана је у форми посланичког питања у Скупштини Србије тврдила да је власт омогућила продају деце из Србије странцима и да постоји ценовник за странце који хоће да усвоје децу из Србије”.

Парлић је као пример за своје тврдње навела шестогодишњу З.М. из Брезјака код Лознице за чије је усвајање, како она тврди, породица из Шведске платила 14.500 евра.

Кисић је истакла да до усвојења у том случају није дошло и да девојчица никада није напустила Србију, као и да још увек не може да се донесе одлука о усвојењу будући да је мајка девојчице поднела надлежном суду тужбу за враћање родитељског права којег је лишена 2019. године.

Министарка је објаснила да је девојчица од рођења у систему социјалне заштите и у хранитељској породици, као и да су исцрпљене све могућности усвојења у нашој земљи, како од стране хранитеља, тако и од стране других усвојитеља.

“У нашој земљи не постоји велики ниво свести о усвајању деце која су нешто другачија, највећи број потенцијалних усвојитеља жели млађе дете, здраво дете и оно које је исте националности као они”, навела је Кисић.

Додала је да је усвојење у иностранству опција само када се исцрпе све могућности за усвојење у Србији.

Кисић је нагласила и да је сваки корак у процесу усвојења, који је изузетно осетљив и за дете и за усвојитеље, строго контролисан.

“Када је у питању усвајање у нашој земљи и потенцијално усвајање у иностранство, оно постоји деценијама уназад. Ове године је 85 деце усвојено у нашој земљи, од тога је око 10 одсто било усвајање у иностранство. У овом моменту око 60 деце се налази у потенцијалним породицама усвојитеља у нашој земљи, у процесу прилагођавања”, рекла је Кисић.

Алармантни резултати пописа

Коментаришући резултате пописа, министарка каже да је податак да нас је око пола милиона мање алармантан.

“Морамо сви да реагујемо, јер је чињеница да нас је у Србији све мање. Сви новоизграђени путеви, мостови, нове фабрике и инвеститори, то нам неће ништа значити ако неће имати ко да користи”, нагласила је.

Кисић је указала и на то да је финансијска подршка породицама са децом никада већа и да је и то сигурно допринело благом порасту броја рођене деце у овој години и то за један одсто.

Додала је да Министарство планира бројне друге мере.

Према њеним речима, Министарство ће почетком следеће године спровести велико истраживање на узорку деце средњих школа о њиховим ставовима о породици како би идентификовало факторе који највише доприносе одлуци о формирању породице и потомства, а планира се и бесповратна финансијска подршка локалним самоуправама за мере које имају за циљ да дају ветар у леђа онима који планирају породицу.

(Танјуг)

Подели: