Једнаким могућностима до још јачих породица

„Поносни смо на измене и допуне Закона о финансијској подршци породици са децом којима су значајно подржани родитељство, жене предузетнице и њихови партнери“, истакла је министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић на трибини посвећеној женама, која је одржана у Петровцу на Млави поводом обележавања предстојећег Националног дана родне равноправности.

Министарка Кисић истакла је да Влада Србије континуирано и посвећено улаже напоре да родну равноправност и положај жена у Србији унапреди, како би и жене, као и мушкарци, имале једнаке могућности.

„Предлогом закона о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом пружена је права подршка женама предузетницима, које су узеле ствар у своје руке и које својим пословима неретко издржавају своје породице. Овим изменама омогућено је да њихови мужеви, који су у радном односу, након 3 месеца од рођења детета, могу уместо њих да користе плаћено породиљско одсуство и надам се ће нас мушкарци у томе подржати“, навела је Кисић, која је и заменица Координационог тела за родну равноправност Владе Србије.

Министарка Кисић је истакла да борбом за родну равноправност жене желе да остану стуб и ослонац својих породица, као што су и одувек биле, али и да уједно допринесу у економском и сваком другом смислу да њихова породица буде још јача.

„Поносна сам и на чињеницу да су жене, поготово последњих деценија, у образовању и свом послу, препознале оно што је основа њихове независности, као и на податке да сваке године све више жена у Србији завршава факултете, у односу на мушкарце, у чему смо међу лидерима у свету“, рекла је министарка Кисић.
Како је навела, жене у борби за родну равноправност снажно подржавају једне другу, али је такође много важно да их у тој борби чују и подрже и мушкарци.

„Не желимо да имамо предност, желимо да будемо једнаке и да нам се да шанса да покажемо колико можемо. Равноправност не значи да желимо да будемо саме, да смо јаке и да можемо све, желимо да будемо тим. Жене итекако треба да буду вољене, мажене и пажене, али исто тако и да имају једнак приступ свему“, навела је Кисић.

Министарка Кисић и државна секретарка у Министарству за бригу о породици и демографију Стана Божовић обишле су и штандове удружења жена општине Петровац на Млави, на којима су били изложени производи које су саме правиле.

„Сваки пут се одушевим колико су наше жене вредне, храбре и талентоване. Министарство за бригу о породици и демографију ће увек подржавати овакве и сличне догађаје, како би се успех наших жена далеко видео и чуо“, нагласила је министарка Кисић.

Државна секретарка Стана Божовић истакла је да је политика Републике Србије, председника Александра Вучића и Владе Србије стварање једнаких могућности за све грађане.

„У протеклом периоду усвојили смо Закон о родној равноправности као и Стратегију родне равноправности, где су управо дефинисани сви стандарди који подразумевају достизања свих људских права, када су у питању оба пола, без искључивања, потискивања и било којег облика дискриминације“, нагласила је Божовић, која је и председница Стручне групе Координационог тела за родну равноправност Владе Републике Србије.

Подели: