Искуства и знања старијих од великог значаја

Активно старење и укључивање старијих чланова друштва у различите активности и процес доношења одлука представљају основу нове Стратегије за унапређење положаја старијих лица у Републици Србији за период од 2024. до 2030. године, поручила је министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић.

Министарка Кисић је на јавној расправи о предлогу ове стратегије, која је одржана у Крагујевцу, нагласила да постоји велики број старијих који су још увек радно активни, способни и желе да дају свој допринос напретку наше земље. Како је истакла, улога државе је да им то и омогући, јер су њихова знања и искуства за све од великог значаја.

„У току живота и радног века дали сте велики допринос за нашу земљу, показали сте како се воли наша Србија, како се ради, како се гради и од вас можемо много тога да научимо. Иако сте остварили право на пензију, уколико желите, можете и хоћете, наш циљ је да вам и стратешки омогућимо да будете укључени у различите активности. Желимо да вас јасније и боље чујемо и да нам помогнете у томе шта можемо да учинимо да се квалитет вашег живота унапреди“, поручила је министарка Кисић најстаријим грађанима у Крагујевцу.

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић истакао је да је веома важно да се положај старијих лица у друштву константно унапређује. Како је навео, управо је Стратегија за унапређење положаја старијих лица у Републици Србији за период од 2024.до 2030. веома значајан стратешки корак за побољшање квалитета живота ове категорије становништва. 

Подели: