Хранитељи – подршка и сигурност деци без родитељског старања

Хранитељске породице су велика подршка и сигурност деци без родитељског старања, због чега је потребно радити на промовисању њиховог рада и значаја, истакла је министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић на скупу „Реални проблеми у хранитељству“, који су организовали Министарство за бригу о породици и демографију и Удружење хранитеља Београд.

Министарство за бригу о породици и демографију ће у наредном периоду, како је нагласила проф. др Кисић, покренути низ активности, како би се промовисао значај хранитеља. Циљ је да се грађани мотивишу и пријаве за хранитељство.

„Драго ми је што у нашој земљи постоје људи који су спремни да преузму на себе овако важну и велику одговорност. Хранитељство није само омогућавање и задовољавање основних физиолошких потреба детета уз финансијску подршку државе, то подразумева подршку и помоћ у тренуцима када је деци итекако тешко“, рекла је Кисић.

Министарка Кисић је навела да је у Србији око 4.000 хранитељских породица, у којима се на смештају налази око 6.000 деце и младих особа до 26 година старости, а да су процене да тренутно недостаје укупно 340 хранитељска породица.

Проф. др Кисић је указала да је хранитељство привремена мера породичноправне заштите, чији је циљ да се деци без родитељског старања и младим особама, у складу са њиховим најбољим интересом, обезбеде нега, заштита, васпитање, образовање и услови за оптималан развој у породичном окружењу.

„Сви се слажемо да заиста треба имати велику душу да се упустите у овакав посао где вас апсолутно води срце. Зато морамо и треба да причамо о хранитељима“, навела је Кисић.

Директорка Центра за породични смештај и усвојење Мирјана Новаков захвалила је Министарству за бригу о породици и демографију и министарки Кисић на подршци хранитељима и активностима које ће допринети унапређењу квалитета услуге и бриге о деци без родитељског старања.

О функционисању система хранитељства у пракси на округлом столу говориле су и председница Удружења хранитеља Београд Војка Лујић, као и хранитељке Наташа Новаковић и Десанка Шћекић.

Подели: