Хранитељи међу најхуманијима у нашем друштву

Министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић присуствовала је обележавању 15 година рада Центра за породични смештај и усвојење Београд, где је истакла да су хранитељи међу најхуманијима у нашем друштву, јер деци без родитељског старања пружају топлину, породични дом и заштиту.

„Увек када сам у друштву хранитеља имам потребу да поновим да се налазим међу најбољима од нас, међу особама које красе све карактеристике доброг човека“, рекла је Кисић и подсетила да је Министарство за бригу о породици и демографију у протеклом периоду покренуло активности у циљу промоције хранитељства.

Како је додала, постоји низ изазова када је у питању хранитељство, од тога да недостаје одређени број хранитељских породица, до тога да је просечан узраст хранитеља старији него што би требало да буде.

Зато ће, према њеним речима, од великог значаја у наставку кампање за промоцију хранитељства бити учешће младих хранитеља, попут Катарине Перић, која је најмлађи хранитељ у Центру за породични смештај и усвојење Београд, а која са 24 године брине о сестри.

Министарка Кисић је захвалила Центру за породични смештај и усвојење Београд, који тренутно брине о око 900 деце у хранитељским породицама и координира рад око 600 хранитеља, на раду и труду да ова деца имају сигурност.

Директорка Центра за породични смештај и усвојење Београд Мирјана Новаков захвалила је Министарству за бригу о породици и демографију на подршци у раду и истакла да је за 15 година урађено много тога када је у питању брига о деци на хранитељству.

„Аутори смо девет програма који су акредитовани од Републичког завода за социјалну заштиту. Спровели смо много пројеката, а последњи, који спроводимо преко Асоцијације центара за социјални рад, на иницијативу Министарства за бригу о породици и демографију, донело нам је веома значајне измене Правилника о хранитељству. Кроз овај пројекат обучавали смо ургентне хранитељске породице и колеге који раде у Центру за социјални рад“, истакла је Новаков.

Подели: