Фрушкогорски коридор промениће демографску слику Руме

Државна секретарка у Министарству за бригу о породици и демографију Милка Миловановић Минић, изјавила је данас, 21. јуна, током радне посете Руми,  да је унапређење демографске слике Србије национално питање број један и обавеза сваке локалне самоуправе и сваког појединца.

 

Побољшање демографских прилика зависи од стварања услова за бољи живот грађана. На националном нивоу то се огледа кроз План Владе “Србија 2025“. Кад је реч о Руми, како је закључено после разговора с председником општине Слађаном Манчићем, ова локална самоуправа у много чему предњачи, па је тако прва увела бесплатне вртиће и уџбенике за основце.

 

Изградња Фрушкогорског коридора, како је исакла државна секретарка,  од виталног је значаја за овај део Србије. Брза саобраћајница од Новог Сада до Руме, у дужини од 47,7 километара, требало би да буде завршена за три године. Повезаће јужну Бачку са Сремским округом и Мачвом, олакшаће транспорт робе и путника, створити могућност за долазак инвеститора, али могућност младима да живе у мањем месту, а раде у Новом Саду или Београду, или да у месту у ком су рођени себи обезбеде посао и заснују породицу.

 

 

– Поред подршке великим инвестиционим пројектима, План Владе “Србија 2025“ предвиђа и снажну подршку младима да остану у Србији и у својим градовима, да се створе услове да млади брачни парови почну раније да раде и раније добијају децу, како не би смо губили читаву генерацију – изјавила је Милка Миловановић Минић.

 

Влада је опредељеност за повећање стопе наталитета показала и формирањем Министарства за бригу о продици и демографију. Влада тиме показује опредељеност државе да се убудуће фокусира на препознате проблеме, кроз доношење законских решења и у складу с тим издвајања за различите подстицаје. Заједнички циљ свих, како је рекла, је да „преваримо статистику“ и бројке које процењују да ће нас,  уз овакву стопу наталитета, 2050. године бити четири и по милиона.

 

Примера добре праксе у локалним срединама, како је истакла, има много. Бесплатни вртићи за 280 малишана ове општине су свакако један од тих примера, које доприноси великом економском растерећењу породице.

 

Председник општине Слађан Манчић је рекао да се многа од искустава других локалних самоуправа, а представници министарства су их обишли више од 30, могу применити и у Руми, која је у смислу подршке породицама с децом углавном предњачи. Рума је за реновирање вртића „Полетарац“ који је обишла и државна секретарка, издвојила 5,7 милиона динара, а у уторак, 22. јуна у овом месту, у дневном бораваку за децу са сметњама у развоју, које такође финансира општина, покреће се и услуга хипотерапије.

 

 

Подели: