Економски независне жене, најбоља подршка својим породицама

Државна секретарка у Министарству за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије Милка Миловановић-Минић, учествовала је у среду  9. марта, на конференцији  коју је поводом Међународног дана жена организовала институција Повереника за заштиту равноправности Републике Србије.

 

На Конференцији “ОснаЖене мењамо наше заједнице“, државна секретарка је истакла да је Влада Србије усвојила многобројне мере подршке оснаживању жена, како би оне поред своје родитељске улоге, могле да буду економски независније и лакше се осмелиле на излазак из спирале породичног насиља.

-Министарство подржава започете процесе који се односе на унапређење легислативе и стратешког оквира у области превенције насиља над женама и заштити жена од насиља и залаже се за адекватнију интерсекторску сарадњу у подршци женама да буду економски снажније – истакла је државна секретарка на панелу под називом “Од обавезе до одговорности – деценија Истанбулске конвенције“.

Она је подсетила да је Министарство за бригу о породици и демографију иницирало измене и допуне Породичног закона као и Закона о финансијској подршци породици са децом, који је унапређиван два пута у 2021. години.

Овим изменама, мајке деце са инвалидитетом стекле су право на накнаду зараде за време одсуства са рада ради посебне неге детета и право на додатак за помоћ и негу другог лица за дете, а идентично право, подсетила је Миловановић Минић, стекле су и жене осигуране као пољопривреднице, као и жене које самостално обављају делатност или су ангажоване по основу тзв.  флексибилних облика рада.

Она се посебно осврнула на последње измене закона којим је знатно увећан родитељски додатак за децу рођену после 1. јануара 2022. године, а жене стекле право, да по основу рођења детета, добију помоћ државе за куповину куће или стана, или за њихову изградњу.

Државна секретарка је дамама честитала 8. март и апеловала на међусобну подршку и женску солидарност током целе године.

-Неопходна је стална борба, љубав и посвећеност у најважнијем од свих задатака, а то је стварање лепшег и праведнијег света за сву децу, за садашње и будуће грађане Србије и планете, на којој је улога жена јединствена – поручила је Миловановић Минић.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, истакла је да је

Србија међу првим државама ратификовала Истанбулску конвенцију о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици, чиме су постављени темељи доброг правног уређења и ефикасног система заштите жена од насиља.

На отварању конференције говорили су и генерална секретарка Савета Европе Марија Пејчиновић Бурић, министар спољних послова Никола Селаковић и министарка правде Маја Поповић.

О резултатима десетогодишње примене Истанбулске конвенције и учешћу жена у политици на локалном нивоу, у оквиру две панел дискусије, говорили су представници ГРЕВИО комитета Савета Европе, представници локалних самоуправа и невладиних организација.

Подели: