Државна секретарка Миловановић Минић се састала са делегацијом деце испред Мреже организација деце Србије

Састанак делегације деце испред Мреже организација деце Србије (МОДС) и државне секретарке Министарства за бригу о породици и демографију, Милке Миловановић Минић одржан је данас у Палати Србија.

Миловановић Минић је са сарадницима, Маријом Врачевић, шефицом Кабинета министра и Вукотом Влаховићем, шефом Одсека за породично-правну заштиту разговрала са делегацијом.

Деветоро деце из Ниша, Ћићевца, Аранђеловца, Краљева и Београда пренело је мишљење и ставове својих вршањака о томе како неједнакост утиче на положај деце, представивши предлоге који се тичу смањења неједнакости међу децом и побољшања услова за живот сваког детета. Препоруке су резултат консултација са децом у 12 градова Србије у оквиру пројекта „Покрени се“ који је омогућио деци и младима да препознају и укажу на проблеме који су заједнички њиховима вршњацима. Поред Београда, Аранђеловца, Краљева и Ниша, консултације са децом и младима су одржане у Сомбору, Панчеву, Зајечару, Врњачкој Бањи, Књажевцу, Ћићевцу, Косјерићу и Ваљеву.

Предраг Хочевар (15 година) из Аранђеловца је говорио о последицама неједнакости по децу: Због неједнакости деца могу да одрастају у друштвеној изолацији, не само у материјалном смислу већ и у психолошком, социјалном и могу постати предмет дискриминације или насиља међу вршњацима. Та деца могу постати депресивни људи, фрустрирани и склони насиљу, а као једини излаз из тога могу видети напуштање свог окружења“.

Елко Митровић (13 година) из Београда је говорио о томе да „Разлике не би требало да постоје. Деца која су сиромашна због тога често не иду редовно у школу. То не би требало да се дешава јер сви имамо једнака права. Свако дете би требало да има услове да учи јер само знање може да нам помогне да једног дана будемо успешни људи“.

Сања Ивановић (15 година) из Ћићевца је на састанку подсетила како изгледа живот деце у удаљеним селима: „Живим у једном од најруралнијих села у општини Ћићевац – Плочнику. Моји вршњаци често немају шансу не само за квалитетно образовање, већ немају струју, интернет, пијаћу воду. Волела бих да скренем пажњу на то да данас у Србији има много деце која нису једнака и да нам је потребно да добијемо гаранције да ће свако дете имати услове за пристојан живот, квалитетно образовање, заштиту од насиља и здравствену заштиту“.

У свом обраћању деци  државна секретарка Милка Миловановић Минић је поручила да су управо они ,,данас најлепша слика наше Србије и најлепше лице наше будућности,, и да је поносна  на њихову спремност  да са њом искрено поделе своје ставове и укажу  шта је то што на путу нулте толеранције према сваком облику дискриминације друштво и држава треба још да учине из угла деце.

– Република Србија је  донела Закон о забрани дискриминације који прати Стратегија о забрани дискриминације која важи до 2030 године.У припреми је пратећи акциони план који ће нова Влада Републике Србије  ускоро усвојити. Јасна је опредељеност и посвећеност државе да ствара једнаке услове за живот, раст и развој свих грађана. Нулта толеранција према сваком облику дискриминације и насиља је наш заједнички задатак, истакла је државна секретарка захваливши се деци на ,,данашњој размени искустава и конкретним предлозима за унапређење амбијента у коме сви треба да уживамо иста права, да будемо једнаки у својој различитости и подржани да развијемо максимум својих потенцијала у образовању и свакој другој сфери живота.

– Имамо прилику да заједно креирамо Акциони план и да га учинимо најпространијим местом за остварење свих појединачних циљева и жеља.  Испред Министраства у чијој је надлежности  и породично правна заштита деце, позивам вас да заједно развијамо механизме, стандарде,  праксе и приступе који ће увек у фокусу имати децу и породице којој треба више подршке и да сви удружимо своје снаге да умањимо неједнакости међу децом, и осигурамо доступну и квалитетну подршку за свако дете, не остављајући никог иза, без обзира на порекло, социјално економски или здравствени статус, закључила је Милка Миловановић Минић.

Подели: