Државна секретарка Милка Миловановић-Минић за Студио Б: Права детета и унапређење бриге о породици

Државна секретарка у Министарству за бригу о породици и демографију Милка Миловановић-Минић, гостујући на Телевизији Студио Б, изјавила је да је ново министарство у Влади Србије, основано као стратешко и да ће се у оквиру своје надлежности бавити породично-правном заштитом и демографијом.

 

Министарство за бригу о породици и демографију, према њеним речима, даће пун допринос остваривању програма “Србија 2025”, који поред подршке великим инвестиционим пројектима, настоји да снажно подржи младе да остану у Србији и у својим градовима,  да пружи подршку младим брачним паровима да раније почну да раде и да раније добијају децу, како не бисмо губили читаву генерацију.

 

-Као стратешко министарство направили смо план обилазака локалних самоуправа широм Србије, да у директном контакту на терену, са тимовима председника општина и градоначелника, сагледамо ресурсе и могућности за поправљање и унапређење демографских прилика, јер то јесте приоритет ове владе – изјавила је Милка Миловановић-Минић.

 

Чињеница да је основано ово министарство, додала је, говори о јасној опредељености Владе и председника Републике Србије, да се демографска слика Србије промени конкретним активностима.

 

Представници Министарства до сада су обишли двадесетак локалних самоуправа, а план је да се до краја године обиђе укупно 150.

 

-То није нимало лако, али је једини начин да током обилазака стекнемо реалну слику, да чујемо који су проблеми,  али и примери добре праксе, како би их уградили у наш коначни стратешки доцумент који ће министар представити Влади Србије као наш план и препоруку,  да се у сарадњи свих министарстава прилике поправе – изјавила је државна секретарка.

 

Актуелни подаци, према њеним речима, показују да смо само у прошлој години изгубили око 45.000 становника у односу морталитета и наталитета, што је један град величине Шапца или Аранђеловца. Томе је сигурно значајно допринела и пандемија КОВИД 19.

 

-Подаци су забрињавајући и ако се настави овај тренд, Србија би до 2050. могла да има свега четири милиона становника од тога три у Београду – рекла је Милка Миловановић-Минић. -Ово је озбиљан проблем и приоритет свих приоритета. Чињеница да је стопа родности код нас 1,5 у односу на развијене европске земље,  где она износи око 1,8 , говори о томе да је новац значајан фактор, али није пресудан за овакву статистику. Важно је подизати свест људи о величини овог проблема и начинима како да се он реши.

 

Државна секретарка је истакла и да је Министарство урадило измене и допуне Закона о финансијској подршци породици.                  У току је јавна расправа.

 

-Трудили смо се да у закон унесемо измене које бришу одредбе којима се условљавају мајке које су родиле децу са инвалидитетом, да бирају између своје зараде и накнаде за туђу негу и помоћ, на коју дете има право. Уводе се и казне за институцију, руководилаца и извршилаца, који услед погрешне примене прописа, учине штету породиљама и породицама. Унете су измене по препоруци Уставног суда – рекла је Милка Миловановић-Минић, додајући да су у плану и измене и допуне Закона о породици као и доношење закона о правима детета.

 

-У процесу смо конститусања Савета за права детета као посебног Владиног тела и најважнијег механизма за унапређење, заштиту и промоцију дечијих права. Мењаћемо Правилник о породичном смештају како би унапредили и подстакли ургентно хранитељство, као алтернативни облик заштите за децу и у оквиру њега институт ургентног хранитељства и предах родитељства, за породице са децом која имају развојне тешкоће и сметње у функционисању као превенцију институционализацији – рекла је Милка Миловановић-Минић.

 

Поред овог, Министарство ће, према њеним речима, у партнерству са канцеларијом УНИЦЕФ-а у Србији, реализовати анализе најзначајнијих и најраспрострањенијих услуга у заједници, односно, дневне боравке за децу и младе са сметњама у развоју, као и сва саветовалишта за брак и породицу. Циљ је да се дефинишу јасни планови за интегрисање усмереног саветодавног рада и програма подршке родитељству.

 

-На овај начин ће се створити услови да се у 2022. години унапреде и  донесу нови стандарди услуга,  да се започне процес континуиране обуке за њихову примену у 80 дневних боравака и 40 саветовалишта широм Србије – изјавила је државна секретарка у Министарству за бригу о породици и демографију.

Подели: