Донето прво решење за помоћ мајкама при куповини стана

Комисија Владе Републике Србије за доделу новчаних средстава за изградњу, учешће у куповини, односно куповину куће или стана по основу рођења детета, донела је прво позитивно решење којим се одобрава помоћ државе у износу до 20.000 евра за куповину или изградњу прве некретнине.

У оквиру мере помоћи за мајке које су добиле дете након 1. јануара ове године, новчану помоћ државе добила је породица из Сомбора која има тромесечну бебу, за купуовину првог стана од 96 квадрата.

Министарство за бригу о породици и демографију било је предлагач измена Закона о финансијској подршци породици с децом у два наврата у претходној години, чиме је побољшан положај породица и мајки у нашој земљи.

Нове мере пронаталитетне политике, Министарство и Влада Србије, донели су у циљу заустављања негативаног тренда стопе наталитета и значајног  доприноса подстицају рађања.

Мера популационе политике за учешће у куповини првог стана је у закону дефинисана као право на новчана средства за изградњу, учешће у куповини, односно куповину породично-стамбене куће или стана, по основу рођења детета. Носилац овог права је мајка која по први пут стиче некретнину у власништво.

Поред ове мере, од 1. јануара 2022. године, родитељски додатак за рођење првог детета уместо 100.000 динара износи 300.000, а досадашња давања за друго, односно треће дете, увећана су за 100.000 динара и исплаћују се једнократно.

Такође, унапређен је и положај мајки деце са инвалидитетом, мајки ”пољопривредница”, као и свих запослених породиља, које од прошле године имају загарантован ”минмалац” за време породиљског одсуства, без обзира на висину зараде.

Верујемо да ће и у наредном периоду Министарство и Влада Србије наставити да унапређују овај Закон и раде на оснаживању породице.

 

 

 

 

 

 

 

 

Подели: