Добра сарадња Министарства и Заштитника грађана

Државна секретарка у Министарству за бригу о породици и демографију Mилка Миловановић Минић присуствовала је данас у Палати Србија Представљању Посебног извештаја Заштитника грађана о утицају мера и прописа за спречавање ширења заразне болести COVID-19 на остваривање права детета.

Извештај је израђен уз подршку Дечјег фонда Уједињених нација (УНИЦЕФ) у склопу регионалне иницијативе процене утицаја на права детета која је реализована у партнерству са Европском мрежом омбудсмана за децу (ЕNOС).

У Извештају су обрађена и  питања остваривања права деце са сметњама у развоју на услугу дневног боравка од почетка пандемије, као и право детета да одржава личне односе са родитељем са којим не живи током ванредног стања проглашеног у марту 2020.

Присутнима су се обратили мр Зоран Пашалић, заштитник грађана и Дејана Костадинова, директорка УНИЦЕФА-а у Србији. Препоруке и закључке су изнели Јелена Стојановић, заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност и др Урош Новаковић, консултант за истраживање и ванредни професор Правног факултета Универзитета у Београду.

Министарство за бригу о породици и демографију има добру сарадњу са институцијом Заштитника грађана како у заштити права појединца, тако и породица којима је потребна подршка система породично-правне заштите и остваривање других права.

Све препоруке које су у најбољем интересу заштите права сваког детета, посебно деце са сметњама у развоју као и деце без адекватног  родитељског старања, Министарство ће уважити.

Подели: