Дмитровић: Неке од демографских мера које сам предложио не траже новчана улагања

Министар за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије, Радомир Ратко Дмитровић, рекао је данас да је председниу Републике Александру Вучићу и председници Владе Ани Брнабић, предложио пакет нових мера демографске политике с којима ће се у јавност изаћи после разматрања буџетских могућности државе.

Дмитровић  је рекао да  о конкретним мерама још не може да говори, али да за неке од предложених мера неће бити потребна додатна новчана улагања.

-За неке од мера, биће потребна додатна финансијска издвајања, јер ако  примера ради, стимулиште жену за добијање националне пензије, онда за то морају да постоје одређени услови и ограничења – истакао је министар гостујући у емисији „Лице нације“ ТВ Панчево.

Он је подсетио да су представници Министарства обишли готово 80 локалних самоуправа и да ће до краја године обићи 100 градова и општина, да би се на терену упознали са мерама локалне демографске политике.

-Један о проблема је и однос послодавца према женама које одлуче да роде више деце и у том погледу ће, такође, морати на неки начин да се реагује – рекао је министар.

Према речима Дмитровића, за Србе, као народ који нема другу државу, демографија је постала питање свих питања и проблем свих проблема.

-Ми смо народ који се налази на низбрдици и страховитом брзином се приближавамо оној линији, која у математици ове врсте, представља линију после које нема повратка. – Ништа чудно не би било да нас после 200 или 250 година буде само у траговима, у историјским књигама, научним радовима или докторским дисертацијама типа;  овде су некад живели Срби –  нагласио је Дмитровић.

Он је изјавио да је 2019. године у Србији било 37.000 више умрлих него рођених. Та бројка, рекао је министар, прошле године је порасла на 55.000, чиме смо, не рачунајући миграције, које су посебно у време короне биле веома изражене, изгубили град величине Шапца.

Цела Европа се суочава с истим проблемом, али то нам није за утеху, додао је Дмитровић.

-Ниједна европска држава нема стопу наталитета већу од 2,1, што је ниво просте репродукције, али примера ради, Француза и Немаца има 60-70 милиона и они имају времена, ми немамо – нагласио је министар, додајући да  је у Србији стопа родности 1,5.

Дмитровић је изнео став да нас је цивилузацијски ход и комодитет савременог начина живота, довео до тога да нам услови живота и брендови буду важнији од деце, као и да финсијаки моменат није пресудан за младе људе да се одлуче да имају вишечлану породицу.

– Србија се креће ка томе да  2025. године просечна плата буде 950 евра – изјавио је министар. – У најбогатијим земљама Европе као што су Данска , Финска или Норвешка, просечна плата је 4.500 евра, па опет немају имају стопу наталитета од 1,5 или 1,6. Неће савремен човек да жртвује ништа – додао је Дмитровић.

Велику улогу у промоцији породичног система вредности, према речима министра, играју и медији. Он је апеловао на новинаре и уреднике да се окану проститутки, наслова и емисија о криминалцима и да више простора посвете породицма које имају троје, четворо и више деце.

Рекао је и да се  у јавности створила нетачна слика да он криви жене кад је наталитет у питању.

-Говорим само о социјалном оквиру у којем се жена данас налази – рекао је Дмитровић. -Жена се данас, за разлику од неког ранијег времена, у породици пита да ли жели више деце, а наше је да питамо жену, шта је то што је опредељујуће у смислу подстицања њене одлуке да роди више деце – закључио  је министар.

Дмитровић је поменуо и проблем антиваксерских порука у јавности и своје искуство са инфекцијом коронавируса, коју би како је рекао знатно теже поднео да није био вакцинисан. У околностима пандемије, позив људима да се не вакцинишу, какао је рекао, на неки начин је позив на самоубиство.

Подели: