Дмитровић: Демографски проблем није дневнополитичко питање

Министар за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије Ратко Дмитровић изјавио је данас, након радног састанка с градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем, да ће мере популационе политике  које је предложио председнику Александру Вучићу и Влади Србије, зависити од буџетског оквира који ће те мере моћи да  подржи дугорочно, не за годину или две, већ како је рекао, за будућих неколико деценија.

У тим мерама, према речима министра, биће свакако и оне које се односе на стимулацију рађања, али и мере које се односе на боље услове живота оних породица које се одлуче за друго и треће дете.

Министар је истакао да демографија није политичко питање, посебно не дневнополитичко, нити тема за странчарење. Питање  демографије, како се изразио министар, светлосну годину је изван дневне политике и страначке борбе.

-Ако неко мисли да би политичка промена, промена режима или велика издвајања новца побољшала нешто на том пољу, онда нека погледа Шведску, Норвешку, Данску, Финску. Те земље су уређене у политичком и финансијском смислу, просечна зарада је 4.000 евра, али је стопа родности, ипак, 1,6 – рекао је Дмировић.

Он је поновио да је демографски проблем питање вредносног система и да нам дете, на жалост, на скали вредности није више на првом месту. Таква вредносна скала, која доводи до пада наталитета, додао је министар, није проблем само у Србији, већ и у Европи,  у којој ниједна држава нема стопу родности 2,1, што је ниво просте репродукције.

Министар је изнео и податак да је Србија за последњих 20 година изгубила 700.000 становника, да први пут у последњих 56 година има мање од седам милиона становника и да је ове бројке додатно погоршала и пандемија.

Не само што се умире од короне, додао је министар, него и због тога што нам је здравствени систем преоптерећен и није могуће на одговарајући начин лечити друга обољења. Зато, како је додао, ове године можемо очекивати већу стопу морталитета од претходне, а 2020. године изгубили смо готово 55.000 становника.

Министар је изјавио и да охрабрује озбиљност с којом је држава пре неколико година почела да решава демографски проблем и да се у последњих годину дана на зауставњању негативних демографских трендова, ради интензивно.

Градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, изјавио је да је потпуно сагласан с министром кад је реч о враћању угледа породице као основне заједнице друштва.  Индивидуалистички концепт живота, рекао је Вучевић, довео је до тога да се породица маргинализује и неретко представља као фактор који спутава слободу и каријеру појединца.

Вучевић је рекао да се Нови Сад много променио од последњег пописа  2011. године и додао да ће мере популационе политике ове локалне самоуправе које су и сада значајне,  зависити од резултаата тог пописа.

Подели: