Ђурђевић Стаменковски положила венац на спомен костурницу Сурдуличким мученицима

Поводом обележавања сећања на Сурдуличке мученике и стогодишњице од освећења спомен-костурнице у Сурдулици, министарка за бригу о породици и демографију, Милица Ђурђевић Стаменковски, положила је венац и одала почаст настрадалима.

„Ми треба читав свет, али прво домаћу јавност, да упознамо са страдањем Сурдуличких мученика, да ово буде место где ће долазити ђаци и боравити различите екскурзије. Цело наше становништво би требало да буде упознато са тим шта се овде заиста догодило“, поручила је Ђурђевић Стаменковски. 

Министарка је истакла да су на овом месту 1915. године вршена велика зверства над српским народом само зато што су били Срби и што је неко желео да их трајно избрише са овог простора.

„Српски народ је претрајао, преживео и наставио да буде свој на своме и тако ће увек бити. Оно који су покушали пред међународном заједницом да нас окарактеришу као геноцидан народ, нека сврате у Сурдулицу и виде шта је заиста српски народ преживео у 20. веку“, истакла је Ђурђевић Стаменковски. 

Слава Светих сурдуличких мученика обележена је светом архијерејском литургијом у храму Светог Великомученика Георгија у Сурдулици, коју су служили патријарх српски Порфирије, са свештенством Српске православне цркве и Епархије Врањске.

Након литургије одржана је и литија од храма до Дубоке долине, која представља симбол страдања великог броја невиних жртава током Другог светског рата.

Државну церемонију полагања венаца предводио је председник Одбора Владе Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Немања Старовић.

Подели: