Декларацију Свесрпског сабора критикују они који крше Дејтонски споразум и Резолуцију 1244

Министарка за бригу о породици и демографију, Милица Ђурђевић Стаменковски, поручила је да су напади на Београд због усвајања нацрта декларације о политичким правима Срба део пропагандног рата против Србије, којој се оспорава легитимно право да брине о положају свог народа у окружењу.

Она је истакла да су изливи србофобије Елмедина Конаковића и Аљбина Куртија, као и несувисла упозорења америчке амбасаде у Сарајеву о наводној деструктивној улози Свесрпског сабора, покушај бестидног извртања чињеница са намером да се Србија оптужи за подстрекивање немира и нестабилности у региону.

“Њима не смета то што у Сарајеву у континуитету крше Дејтонски споразум и отимају имовину Републике Српске. Не смета им ни терор Куртијевог режима над српским народом, услед ког се све више српских породица исељава са КиМ. Њима је највећи проблем јединство српског народа и зато силовито реагују на сваку иницијативу Београда, која има за циљ мир и повезивање у региону”, приметила је министарка.

Она се осврнула и на критике Свесрпског сабора од стране бриселске администрације која је затражила поштовање суверенитета БиХ, тврдећи да је у питању класична политика двоструких стандарда, коју ЕУ годинама примењује према Србији.

“Постављам питање када ће у Бриселу на исти начин показати поштовање према територијалној целовитости Србије на КиМ, као и према територијалном интегритету Републике Српске унутар БиХ”, казала је Ђурђевић.

Она је навела да је декларација, која је усвојена на Свесрпском сабору, заједнички одговор Србије и Републике Српске управо на такву политику угрожавања мира и обесмишљавања Резолуције 1244 и Дејтонског уговора, који има за циљ да реафирмише принципе међународног права и заштити интересе српског народа.

Подели: