Дечија недеља у знаку питања Шта деци треба да расту до неба

Државна секретарка у Министарству за бригу о породици и демографију Милка Миловановић Минић, на свечаности у Палати Србија, којој су присуствовали представници државних институција и установа, као и деца из Дечије установе „Нађи своју звезду“ и њихови родитељи, отворила је данас „Дечију недељу“, традиционалну манифестацију посвећену најмлађима.

„Дечија недеља“ која  се почетком октобра у Србији обележава од 1938. године, трајаће до 9. октобра и одвијаће се уз подршку и покровитељство Министарства, а у организацији ,,Пријатеља деце Србије“, под слоганом  „Шта деци треба да расту до неба“. У програме најзначајнје националне манифестације, широм Србије, активно су укључена деца, која имају прилику да искажу мишљење, покажу своја знања, таленте и вештине.

Отварајући манифестацију, у име министра Ратка Дмитровића, државна срекретарка је подсетила на значај бриге детету и заштиту његових права коју је држава Србија, између осталог, исказала и кроз унапређење Закона о финансијској подршци породици с децом.

-На предлог Министарства, а на иницијативу председника Републике Србије Александра Вучића и уз подршку Владе Србије, овај закон је два пута мењан и усклађиван, па се сада из буџета Републике, по овом основу, издваја готово 80 милијарди динара, што је 22 милијарде  више него раније – рекла је Миловановић Минић.

Она је истакла да је покренут и процес доношења измена и допуна Породичног закона које ће допринети бољој заштити деце, унапређењу породичних односа као и бољем раду инситуција које ова права штите, и додала да се најважније измене у овом закону односе на забрану малолетничких бракова, потпуну забрану физичког кажњавања деце, увођење дефиниције детета у складу са Конвенцијом о правима детета, као и укидање граница од 10 година за давање мишљења детета у судском или управном поступку у коме се одлучује о његовим правима.

-Министратство је иницирало и доношење Општег протокола за заштиту деце од насиља у који су унети нови облици насиља као што су дигитално, вршњачко и родно засновано насиље и забрана злоупотребе дечијег рада – изјавила је Миловановић Минић.

Новим Правилником о хранитељству, према њеним речима, значајно је унапређен институт хранитељства као драгоцене подршке деци и породици у кризи, а у априлу је донет и План заштите деце у уличној ситуацији којим  је прецизирана сарадња више министарстава и служби социјалне заштите, чиме ће се обезбедити ефикасна сарадња у заштити, деце која су у ризику да постану жртве насиља, занемаривања и искоришћавања – истакла је државна секретарка.

Она је подсетила и на значај конституисања Савета за права детета у новом сазиву, као саветодавног тела Владе Србије, као и на значај Пројеката „Подстицајно родитељство“ које се спроводи уз подршку Владе Србије, ЛЕГО фондације и УНИЦЕФ-а, а у који су се до сада укључиле 34 локалне самоуправе, чиме се, како је рекла, приближавамо задатом циљу да 60.000 деце и њихових родитеља осети добробит унапређених услуга подршке,

-Гледајући ову дивну децу око себе не могу а да се не сетим речи Луја Пастера које су ме често руководиле у професионалној пракси дефектолога-логопеда, а то су: „ Кад угледам дете, оно буди у мени две емоције, нежност због онога што јесте и поштовање због онога што ће можда постати” – рекла је Миловановић Минић.

Присутнима се обратила и потпредседница Народне скупштине и чланица Одбора за права детета Сандра Божић, која је нагласила значај континуиране бриге у заштити права детета, како би се свако дете у Србији, како је рекла, осећало вољено, поштовано и заштићено и како би остварило свој пуни потенцијал.

-Боље сутра настаје само онда кад ослушкујемо наше најмлађе, па због тога морамо да се уздигнемо на ниво детета и ослушкујемо шта је то што је потребно да дете порасте до неба – нагласила  је Сандра Божић.

Помоћник министра у Министарству просвете науке и технолошког развоја др Милан Пашић, говорио је о значају образовања за развој детета и његове личности, а представница УНИЦЕФ Јелена Зајегановић Јаковљевић о значају подршке родитељима у раном развоју деце.

Присутнима су се обратила и деца Никола Веселинвић и Катарина Стојичевић који су одговарајући на питање „Шта деци треба да расту до неба“, истакли да су то љубав и пажња.

Извршна директорка Организације „Пријатељи деце Србије“  Ива Ераковић, уручила је награду „Маслачак“, Александри Богдановић из Баћевца, која је прикипила и донирала 5.000 књига школама, вртићима и болницама, највише у сеоским местима.

-Мој мотив да се упустим у ову акцију био је жеља да деца науче да деле – рекла је Александра Богдановић.

У одговору на овогодишњи слоган, „Шта деци треба да расту до неба“, деца су поред љубави и пажње најчешће истицала да је то сигурност – рекла је Ива Ераковић и додала да је на старијима да увек питају децу, шта им треба.

Подели: