Брига о људима један од најважнијих приоритета сваког друштва

Помоћница министра у Министарству за бригу о породици и демографију проф. др Сандра Грујичић учестовала је у раду међународне конференције „ДОСТ 2023: јединствена платформа за пружање флексибилних, иновативних и одрживих услуга“, која се одржава у Бакуу, у Азербејџану.

Брига о људима један је од најважнијих приоритета сваког друштва, истакла је Грујичић на конференцији, која се одржава поводом 100 година од рођења националног лидера Хејдара Алијева и 5 година од оснивања азербејџанске Агенције за одрживо и оперативно социјално обезбеђење ДОСТ.

Говорећи о надлежностима Министарства за бригу о породици и демографију, проф. др Грјучић је нагласила да је важна мера подршке породицама, као и пронаталитетна мера, родитељски додатак, чији су износи у протеклом периоду значајно повећани, чак за неколико хиљада евра.

„Ова, као и остале пронаталитетне мере које примењује Република Србија, допринеле су да после скоро 40 година зауставимо пад броја новорођене деце. У 2022. години број живорођених је износио 62.700, што је за 520 више него 2021. године. Број прворођене деце је у 2022. години повећан за 660 у односу на претходну годину“, нагласила је Грујичић и додала да ови подаци чине Србију првом земљом у региону која је зауставила тренд годишњег пада наталитета.

Помоћница Грујичић је указала да Република Србија примењује и бројне друге пронаталитетне мере, од субвенција мајкама за куповину прве некретнине, финансијску подршку локалним самоуправама за спровођење мера пронаталитетне политике и подршке породицама, мере подршке процесима вантелесне оплодње, подршке мајкама предузетницама.

Подсећајући да се у Агенди 2030 социјална заштита наводи као примарно средство заштите свих појединаца и породица од социјалних непредвиђених ситуација и ризика, проф. др Грујичић је навела да Србија има свеобухватан систем социјалне заштите становништва, који је усмерен на различите групе.

„Данас говоримо о Циљевима одрживог развоја, посебно о ономе што је до сада реализовано у области социјалне заштите. Надам се да ће конференција бити успешна и допринети бољем и бржем остваривању ових циљева, а да ће сарадња наших земаља значајно убрзати њихову реализацију“, рекла је Грјујичић.

Проф. др Грујичић је захвалила министру за рад и социјалну заштиту Републике Азербејџан Сахилу Бабајеву на позиву да представници Министарства за бригу о породици и демографију учествују у раду ове конференције, наводећи да је сарадња два министарства на изузетно високом нивоу, као и да су ти односи потврђени и потписивањем Меморандума о разумевању у априлу ове године.

Подели: