Божовић: Превенција кључна за очување репродуктивног здравља

Превенција је кључна реч када је у питању очување репродуктивног здравља, истакла је државна секретарка у Министарству за бригу о породици и демографију др Стана Божовић на седници скупштинског Одбора за здравље и породицу, на којој је представљена публикација „ХПВ  Атлас“ Европског парламентарног форума за сексуална и репродуктивна права.

Божовић је истакла да Министарство за бригу о породици и демографију ради на изради стратегије за очување и унапређење репродуктивног здравља, изузетно важног стратешког документа за све грађане, а нарочито за жене.

У овом процесу, према њеним речима, Министарство је пошло од становишта да је репродуктивно здравље стање потпуног физичког, менталног и социјалног благостања, а не само одсуство болести или слабости, у свим областима које се односе на репродуктивни систем, у свим фазама живота.

Државна секретарка је нагласила да будућа стратегија треба да буде базирана на основним приоритетима у области репродуктивног здравља и права, међу којима су предпорођајна, порођајна и послепорођајна заштита, планирање породице укључујући и услуге у случају неплодности, прекиди трудноће, спречавање ширења сексуално преносивих инфекција укључујући и ХИВ…

Божовић је подсетила и да је Министарство спровело истраживање о ставовима о браку, породици и репродуктивном здрављу, као и о сексуалном понашању средњошколаца у Републици Србији, а чији ће резултати бити значајан алат у креирању будућег стратешког оквира.

Представници Европског парламентарног форума су на седници представили стање везано за инфекцију вирусом ХПВ и његовим последицама, од којих су најчешће онколошке болести. Такође, представљен је и степен превентивног деловања вакцинације против ХПВ.

На седници Одбора за здравље и породицу указано је да је неопходна едукација грађана о начинима превенције онколошких обољења.

Подели: