Бољи законодавни оквири подршке раном родитељству

Министарство за бригу о породици и демографију данас је у оквиру „Дечије недеље“, организовало јавну дебату „Подршка породици за подстицајно родитељство у раном развоју деце“.

Дебата у Медија центру у Београду одржана је у сарадњи са Организацијом „Пријатељи деце Србије“.

Државна секретарка Милка Миловановић Минић изјавила је да је министарство у кратком једноипогодишњем мандату унапредило законодавне оквире подршке породици, како кроз повећање финансијског давања у Закону о финансијској подршци породици с децом и припреми Нацрта закона о изменама и допунама Породичног закона, тако и кроз подзаконска акта.

-Резултат рада на унапређењу подршке породици, види се и кроз податак да је у првој половини ове године рођено 521 беба више него прошле године у истом периоду – истакла је Миловановић Минић.

Она је посебно нагласила значај новог Правилника о хранитељству.

-Србија има дугу традицију хранитељства као најзначајнијег ослонца родитељима и биолошкој породици у кризи, а колико је то значајан ресурс говори и податак да је у хранитељским породицама тренутно готово 5. 000 деце од чега 1.000 њих са сложеним здравственим проблемима – рекла је Миловановић Минић.

Весна Текић, психолог и самостални саветник у Министарству за бригу о продици и демографију је навела да је хранитељство вид подршке дисфункционалној породици и да се, кад год је то могуће, у таквим ситуацијама као хранитељи ангажују сродници деце.

-Правилник регулише и повремено хранитељство, док се не створе услови да се дете врати биолошкој породици или док не буде упућено на усвојење – рекала је Текић.

Кад је реч о раном развоју деце учесници дебате међу којима су били стручњаци у области права детета, студенти и представници „Мреже организација за децу Србије“ (МОДС) потенцирали су љубав, пажњу и посебно однос родитеља и детата, који се мора заснивати на безусловном прихватању.

-Пут одрастања у здраву личност, поред базичних потреба детета за храном и здравственом заштитом подразумева безусловну подршку бар једне особе у дететовом окружењу – нагласила је представница УНИЦЕФ-а Мила Вуковић Јовановић.

Подели: