Божовић: Кључна реч односа према Ромима – инклузија

У фокусу активности Владе Србије и Координационог тела за родну равноправност су мере и политике које доприносе остваривању равноправности жена и мушкараца и изградњи друштва без дискриминације, а које су посебно усмерене на побољшање положаја осетљивих категорија становништва, односно жена, међу којима су и Ромкиње, поручила је државна секретарка у Министарству за бригу о породици и демографију Стана Божовић у Крагујевцу, на академији поводом обележавања Међународног дана Рома.

Честитајући припадницима ромске националне мањине овај дан, Божовић, која је и председница Стручне групе Координационог тела за родну равноправност, је нагласила да су Ромкиње једна од група које захтевају изузетну пажњу, имајући у виду да најчешће трпе дискриминацију по више основа.

„Кључни појам који одсликава однос Владе Републике Србије према Ромима и Ромкињама је инклузија. Није, дакле, реч о толеранцији, која може прерасти у игнорисање, нити се говори о спречавању сегрегације, већ се ради о заједничком животу свих грађана и грађанки, без обзира на њихово лично својство“, рекла је Божовић.

Божовић је додала да су сви свесни чињенице да су Роми и Ромкиње више изложени сиромаштву, због чега је, поред осталог, Национална служба за запошљавање препознала Ромкиње као групу према којој су усмерене мере преквалификације и доквалификације, субвенције за самозапошљавање и другим поступцима, а чији је циљ да стекну прихог и оснаже себе и своје породице.

Република Србија се придружила Декларацији партнера Западног Балкана о интеграцији Рома и Ромкиња у оквиру процеса проширења Европске уније, како би се остварила инклузија ромског становништва, а Влада Србије је донела Стратегију за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији од 2022. до 2030. године, са пратећим акционим планом, навела је Божовић.

„Република Србија мора бити место становања у коме су сви задовољни и нису дискриминисани и, као такви, укључени у све области друштвеног живота како би реализовали максимум својих могућности и живели у достојанству“, рекла је Божовић, која је честитала Граду Крагујевцу на подршци свим осетљивим категоријама становништва, укључујући Роме и Ромкиње.

Када је у питању борба против насиља над женом и децом, између осталих и ромским женама и девојчицама, Божовић је указала на неопходност нулте толеранције према овој појави без обзира на националну, верску, етничку или другу припадност.

Подели: